Gelecegin meslekleri nelerdir ?


 Gün geçtikçe artan ihtiyaçlar ve her geçen gün ortaya çıkan meslek grupları ile öğrenciler hangi mesleği yapacaklarında bir o kadar zorlandıkları gibi yaptıkları en büyük hatalardan biri ise günümüzü örnek alarak meslek tercih etmeleridir.

Şuan en rağbet görülen mesleğin 5 yıl sonra yerlerde sürünmeyeceği ne malum ? Ve ya bugün adını bile bilmediğimiz bir mesleğin 10 yıl sonra en çok ihtiyaç duyulan meslek olacağı... ? Tabi ki bunları tam olarak bilemeyiz ama alanında uzman kişilerin görüşlerini inceleyerek sizler için geleceğin mesleklerini hazırladık.

Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin, geleceğin meslekleri hakkında araştırma yapmasında ve tercihlerini bu yönde yapmasında büyük fayda var.

Belli başlı bilinen geleceğin meslekleri, daha doğrusu ihtiyacının asla azalmayacağı aksine her geçen gün artacağı mesleklerden sağlık, gıda ve iletişimi bir kenara bırakıyoruz. Tahmin ediyoruz ki bunları zaten bilmeyen yoktur. 


Havacılık

Bunların dışında Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın dediğine göre turizm sektörüde ilerki yıllarda temel ihtiyaçlardan doğan meslek grupları arasına girecek. Özellikle havacılık bu yıllarda inanılmaz bir rağbet görecek mesleklerden birisi olacak.



Yazılım

Enerji ve bilişim sektöründe de ihtiyaçlar gün geçtikçe artıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın: Gelecekte ihtiyaç duyulacak mesleklerin en önemlilerinden biri Enerji Sistemleri Mühendisliği. Bilim adamlarının alternatif enerji kaynakları arayışıda bu mühendislik dalını daha da önemli kılıyor. Türkiye'nin coğrafi konumu da bu alandan mezunların istihdam şansını bir miktar artıyor. Genetik ve biyomedikal mühendisliğinin yanı sıra mekatronik ve yazılım gibi teknolojik alanların da değer kazanacağına inanıyorum.

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik: Hizmete ve teknolojiye dayalı meslekler gelecekte daha da önem kazanacak.


İnşaat ve lojistik revaçta gözüküyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca: En fazla iş imkânı sunacak sektörler arasında; bilişim teknolojileri, yapı-inşaat, gayrimenkul, gıda, enerji, lojistik ile birlikte perakendecilik sektörüde revaçta olacaktır. Doğal kaynakların iyi şekilde kullanılması, çevrenin korunması ve insan sağlığına en uygun biçimde geliştirilmesi konuları ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığını da ilave etmek doğru olacaktır. Bu sektörlere hitap eden mühendislik, mimarlık, ekonomi alanlarının popülerliliğini koruyacağını düşünüyorum.

İnsanlar daha farklı yaşam tarzlarına yönelmeye başlayacak. Günümüzde bile internetten alışveriş baya tutuluyor. Uzmanlar ilerleyen yıllarda bu oranın çok daha artacağını söyleyerek. Sosyal medya danışmanlığını geleceğin meslekleri arasında gösteriyorlar.



Bilgisayar oyunları koptu gidiyor...

ODTÜ Rektörü Prof. Ahmet Acar: Bugün dünyada ortaya çıkan en önemli trend çeşitli mesleklerin bir arada çalışarak birbirlerini tamamlaması yani disiplinlerarası etkileşim yönünde. Geleceğin en önemli iş alanlarına baktığımızda ise Yenilenebilir Enerji, Nano Teknoloji, Biyo Teknoloji, Sağlık Teknolojileri, Oyun, Siber Güvenlik, Gıda Mühendisliği, Geri Dönüşüm Uzmanlığı ön plana çıkıyor. Bu alanlar, pek çok mühendislik ve pozitif bilimler üzerinde eğitim alanların istihdam edilebildiği alanlar. Bugün bilgisayar oyunları sektöründe yazılım uzmanlarının yanı sıra, psikolog, sosyolog, tasarımcı, senaryo yazarı gibi danışmanlık yapan meslekler de burada yer almaktadır. 

Bunlar dışında geleceğin mesleği olabilecek binlerce bölüm/meslek tabiki vardır ve gün geçtikçe ortaya çıkacaktır. Bu değerlendirmeler en ince ayrıntısına kadar yapılıp ileriye dönük planlanmalı ve en uygun seçenek tercih edilmelidir.

Yorumlar

Benzer oraletler