Müzik ve Sağlık

Müzik dinlemenin sağlığınız için iyi olduğunu biliyor muydunuz? Müziğin iyileştirici gücünü biliyoruz. Müzik spor sırasında bizi motive edebilir, destansı partilerde çılgınca dans etmenize neden olabilir aynı zamanda sağlığımız ve genel refahımız için bazı ciddi bilimsel faydaları olduğuda kanıtlanmıştır. Müzik dinlemenin hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği, iyileşme oranını artırdığı, egzersizlerinizi ve daha fazlasını geliştirdiği görülmüştür.

Ve şimdi….çılgın bir bilim olgusu.

#1 Müzik Belleği Geliştirir
Hafıza kaybı olan hastalar genellikle şarkıları ve belirli şarkı sözlerini hatırlayabilir. Doktorlar, bireylerin kayıp hatıraları kurtarmasına yardımcı olmak için sıklıkla müzik ve şarkı sözlerini geri çağırır. Bazı müzikler özellikle benzersiz anıları tetikleyebilir - belirli bir zaman dilimindeki müzik, bu zaman dilimindeki anıları tetikleyecektir. Geçmişten bir şey hatırlamak ister misin? Bu süre boyunca dinlediğiniz şarkıları dinleyin!


#2 Müzik ve Egzersiz
Müziği dinlemek beyindeki endorfinleri serbest bırakır. Endorfinler bize daha fazla heyecan hissi verir. Eforik hissetmenin yanı sıra, endorfinler anksiyeteyi bastırır, ağrıyı hafifletir ve bağışıklık sistemini stabilize eder. Yüksek endorfin seviyeleri ile, stresin daha az olumsuz etkilerine sahibiz.
Bir araştırmaya göre yavaş tempo müzik  dinleyen bisikletçilere kıyasla daha hızlı tempoda müzik dinleyen bisikletçiler nomal sürüş mesefelerinin üzerine çıkmayı başarabiliyor.


#3 Müziğin İyileşme Üzerine Etkisi
Avusturya'nın Salzburg Genel Hastanesi'nden yapılan bir çalışmada, sırt cerrahisinden iyileşen hastaların iyileşme oranlarının arttığını ve müzik standart rehabilitasyon sürecine dahil edildiğinde daha az ağrı bildirdiklerini tespit etti.
Müzik otomatik sinir sistemi (beyin fonksiyonu, kan basıncı ve kalp atışı) ve limbik sistem (duygu ve duygular) ile bağlanır.Yavaş müzik çalındığında, bedensel tepki takım elbiseli olur - kalp atışı yavaşlar ve kan basıncı düşer. Bu nefesin yavaşlamasına neden olur, bu da boyun, omuzlar, mide ve sırttaki gerginliği serbest bırakmaya yardımcı olur. Müziği düzenli olarak yavaşlatmak ya da sakinleştirmek, vücudumuzun rahatlamasına yardımcı olabilir, bu da zamanla daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süresi anlamına gelir.

#4 Müzik Stresi Azaltır
Müziğin duygularımızla benzersiz bir bağlantısı vardır ve araştırmalar bunun son derece etkili bir stres yönetim aracı olarak kullanılabileceğini bulmuştur.
Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar müzik dinlemenin beynin işleyişini ilaçla aynı ölçüde değiştirebildiğini buldu. Müzik çok yaygın ve ucuz olduğu için, bu kolay bir stres azaltma seçeneğidir.

Peki, hangi müzik türü stresi en iyi şekilde azaltır? İşte bulduğumuz şey:

Doğa sesleri, Hint müzikleri, caz müzik, klasik müzik bunlardan bazıları.


# 5 Müzik Uyku Kalitesini İyileştirir
Uykusuzluk veya diğer uyku problemleri günlük yaşantımıza zarar verebilir.Peki ya müzik bu konuda bizlere yardımcı olabiliyorsa?

Harmat, Takács ve Bódizs tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uyku şikayeti ile 94 (yaşları 19-28) arasında olan öğrenci laboratuvara getirildi. Katılımcılar 3 gruba ayrıldı. İlk grup, 3 hafta boyunca 45 dakika, yatmadan klasik müzik dinledi. İkinci grup, 3 hafta boyunca 45 dakika boyunca sesli kitap dinledi. Kontrol grubuna ise hiçbir müdahalede bulunulmadı.Uyku kalitesi ve depresif belirtiler sırasıyla Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak ölçüldü. Sonuçlar?

Müzik dinleyenler uyku kalitesinde ve depresif belirtilerde azalma yönünde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gösterdi. Sesli kitap veya kontrol grubu için istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunamadı.Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve Strokes Enstitüsü, “yılda 40 milyon Amerikalının kronik uyku bozuklukları ile yaşadığını, 20 milyon kişinin ise zaman zaman uyumada sorun yaşadığını” iddia ediyor.Araştırmacılar, 10 randomize çalışmanın bir meta-analizinde, kronik uyku bozuklukları olan 557 katılımcıyı izlediler. Uyku kalitesinin müzikle önemli ölçüde iyileştiğini ve “müzik akut ve kronik uyku bozuklukları olan hastaların uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabileceği” sonucuna varmışlardır.

Sizlerde müziğin bu gücünden faydalanın ve hep müzikle kalın...

Yorumlar