VPN Nedir? Ne İşe Yarar?


VPN Kullanma Rehberi: VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar?

VPN Nedir? VPN ne işe yarar? VPN nasıl kurulur? Ücretsiz VPN programlarını kullanmak güvenli midir? 

Yasaklı sitelere giriş veya IP değiştirme programı olarak bireyler arasında popülerlik kazanan VPN programları aslında saldırılara açık olan internet altyapısı üzerinde şifreli iletişim ağı oluşturmak adına işletmeler tarafından uzun yıllardır kullanılıyor. 

Bireysel olarak VPN kullanmaya başlamadan önce VPN’in nasıl çalıştığı ve VPN ile neler yapabileceğinize dair VPN kullanma rehberini inceleyebilirsiniz.


VPN Nedir?

VPN, ikiden fazla cihaz veya ağlar arasında internet altyapısını kullanarak oluşturulan sanal özel bir ağdır. VPN teknolojisinden hem bireyler hem işletmeler yararlanmaktadır.

1996 yılında iki bilgisayar arasında Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP) kullanılarak ilk sanal özel ağın Microsoft bünyesinde oluşturulmasının ardından işletmeler kiralık fiziki hatlar yerine VPN ile fiziki olarak birbirine uzak ofisleri arasında iletişim ağları oluşturmuştur. Bunu sağlayan VPN türü Site to Site VPN’dir. Uzaktan çalışan bireylerin herhangi bir yerden cihazları ile şirket ağına bağlanmalarını sağlayan ve modern VPN programlarının kullandığı VPN türü ise Remote Access VPN’dir.


VPN Nasıl Çalışır?

VPN programları nasıl çalışır? VPN programları günümüzde bilgisayarlarda, tabletlerde, akıllı telefonlarda, oyun konsollarında ve benzeri cihazlarda kullanılabiliyor. 
VPN programının kullanıldığı cihaz ve VPN sunucusu arasında sanal bir tünel oluşturulur. Bu sanal tünel, PPTP, İkinci Katman Tünelleme Protokolü (L2TP), İnternet Anahtar Değişim Protokolü Versiyon 2 (IKev2), OpenVPN veya Güvenli Soket Tünelleme Protokolü (SSTP) gibi tünelleme protokolleri ile oluşturulur. Bu tünelleme protokolleri arasında en güvenli olarak görülen protokol OpenVPN’dir. OpenVPN açık kaynak koduna sahiptir ve güçlü şifreleme yöntemlerini destekler. 

VPN aktifleştirildiği anda oluşan bu tünele giren ve çıkan veri paketleri Veri Şifreleme Standardı (DES), 3DES, Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES), Blowfish, Twofish gibi şifreleme yöntemleri ile şifrelenir. Bu şifreleme sayesinde cihazın bağlandığı ağ şifresiz bile olsa çevrimiçi trafik akışı şifrelenir. İnternet servis sağlayıcısı VPN aktifleştirildiğinde artık çevrimiçi aktiviteleri göremez. Ağda bulunan diğer kişiler veya ağa sızmış olan siber saldırganlar Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) 256 bit anahtar ile şifrelenmiş bir akışı bir kaba kuvvet saldırısı ile bile çözülmesine imkansız gözüyle bakılmaktadır. 


VPN Ne işe Yarar?

VPN programları ile internette anonim olunabilir. VPN kullanıldığında veri paketlerinde bulunan IP adresi bilgisi VPN sunucusunun IP adresi ile maskelendiği için bir web site ziyaret edildiğinde o web site VPN sunucusu konumundan ziyaretçi aldığını görür. VPN sunucusu sonrasında veri paketleri cihaza geri dönüş yaparken tekrar şifrelenerek korunduğu için veri paketlerinin çıkış noktası olan gerçek cihaz bulunamaz. VPN ile bu şekilde internette anonimlik elde edilir.

VPN sunucuları üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden internete bağlanılabildiği için internetteki sınırsız içerik keşfedilebilir. IP adresine göre veya derinlemesine paket inceleme (DPI) ile oluşturulan erişim engelleri VPN ile aşılabilir. 

Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN’in 28 Mayıs’ta yayınladığı basın bildirisine göre Corona başladığından beri sadece Amerika’da VPN kullanımı yüzde 45 artmıştır. Bunun sebebi bireylerin sosyal izolasyon doğrultusunda evde kaldıkları süreçte video ve eğlence platformlarına erişim sağlama isteği olarak görülüyor.

Ücretsiz VPN programları beklenilen güvenlik ve anonimliği sağlamayabilir. Ücretsiz VPN programları casus yazılım gibi cihazınızda çalışabilir ve verilerinizi kaydedebilir. Ücretsiz VPN kullanırken bağlantı problemlerinde IP adresiniz ortaya çıkabilir, DNS sızıntısı yaşayabilirsiniz ve anonimliğinizi kaybedebilirsiniz. Bu sebeplerden ötürü, ücretsiz VPN programlarını kullanmaktan kaçının. 

Yorumlar