Bitcoin Nedir?


Bitcoin, 31 Ekim 2008'de Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişi ya da grubun "Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi" isimli teknik bir doküman (whitepaper) yayımlamasıyla ortaya çıkmıştır, üçüncül ödeme sistemlerini, global bankaları ve aracı kurumlara bağlı kalma ihtiyacını ortadan kaldırma ilkesiyle yaratılmıştır. Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu bilinmemektedir. Kriptografik kodlama yöntemiyle güvenliği sağlandığı için Bitcoin bir "kripto para birimi" olarak anılmaktadır. Bitcoin ile ilgili en önemli özellik merkeziyetsiz olmasıdır. Bitcoin ağında hiçbir kişi, merkez bankası, devlet başkanı, şirket veya kuruluş kontrol mekanizmasına dönüşemez. Geleneksel finans sistemi bunun tam tersi bir düzen üzerine kuruludur ve bu yüzden sürdürülebilir değildir. Bitcoin'in ise arkasında yalnızca gönüllü kullanıcılar bulunmaktadır. Tüm işlemler ve transferler, kişiler arasında aracısız ve çok düşük kesintili olarak gerçekleşir.


Bitcoin Neden Değerleniyor?

Bitcoin'i değerlenmesinin arkasında yatan sır arzının sınırlı olmasıdır. Geleneksel finansın baş aktörleri Dolar, Euro gibi para birimleri sınırsız sayıda basılabilir. Hatta tüm dünyanın en çok aşina olduğu altın arzı bile uzay madenciliğinin başlamasıyla sonsuz bir kaynağa dönüşebilir. Ancak Bitcoin'in üretimi 21 milyon adetle sınırlıdır. Finans teorilerinin en temel ifadelerinden biri, talep artarken arzın sabit kalması, fiyatın her daim artacağını bize söyler.


Bitcoin Nasıl Alınıp Satılır?

Kripto paraları alıp satabileceğiniz veya türev işlemler yapabileceğiniz birçok borsa bulunmaktadır. Binance, Coinbase, Bitfinex, Crypto gibi global borsaların yanı sıra Türkiye'de faaliyet gösteren BtcTurk, Paribu gibi yerel borsalar da bulunmaktadır. Bu borsalar aracılığıyla bankanızdaki itibari paranızla kripto para satın alabilir veya satabilirsiniz.


Bitcoin Nasıl Kazanılır?

Bitcoin'in kullandığı kod sistemine katkıda bulunarak Bitcoin elde etme yöntemine "madencilik" adı verilmektedir. Bitcoin üreten kişilere ise "madenci" denmektedir. İsminin madencilik olduğuna bakmayın bu isim tamamen imgeseldir. Madenciler bu sistemde karmaşık bir bulmacayı çözerek karşılığında ödül alırlar. Bitcoin'in 21 milyon adedi, yakın gelecekte tamamen madenciler tarafından kazanılmış olacak ve yeni bir bitcoin asla piyasaya sürülemeyecektir.


Madencilik dışında başka şekillerde de bitcoin kazanabilirsiniz. Bitcoin veya türevi altkoin sistemleri ile ödeme alabileceğiniz işler yapabilmeniz mümkündür. Bitcoin ile borç ve faiz veren işletmeler de ortaya çıkmıştır.


Bitcoin Güvenli Mi?

Blockchain altyapısını kullanan Bitcoin'in güvenliği, kriptoparaların tarihi boyunca en çok sorgulanan ve spekülasyon yaratılan başlıklar arasındadır. Ortaya çıktığı ilk yıllarda anonimliği sebebiyle yasadışı ödemeler için kullanıldığı sıkça dile getirilen BTC, o dönem herkesde korku uyandıran bir varlık halini alsa da Bitcoin'in günümüzde geniş kitlelere hitap ettiğini ve kullanım amacından bağımsız olarak bir yatırım aracı olarak da kullanılabildiğini ispatlamıştır.


Bitcoin üst düzey bir güvenliğe sahiptir. Blockchain teknolojisi, dağıtık ve kriptografik düzeni sayesinde işlemler yüksek güvenlik çerçevesinde gerçekleşir. Günümüzde bazıları tarafından kuantum bilgisayarların kullanılmasıyla beraber bu sistemin zarar göreceği savunulsa da bu görüşler gerçeği yansıtmamaktadır. Bugüne dek hiçbir hack ve hırsızlık olayı, doğrudan Bitcoin ağında gerçekleşmemiştir.


Altcoin “Bitcoin alternatifi” kelimesinin kısaltmasıdır ve bitcoin dışında tüm kripto para birimlerinin genel ismidir. Altcoinlerin çeşitliliği ve sayının fazlalığı sebebi bir gün Bitcoin'e eşdeğer olabilecek bir altcoin geliştirmek ihtimalini yükseltmektir.

Bir diğer alt koin türü ise, Bitcoin'in protokolünü kullanmadan; kendi protokolünü ve Blockchain’ini oluşturan koinlerdir. Bunlardan en çok bilinenleri Ethereum, Ripple, Litecoin, Polkadot, Cardano ve Neo'dur.

Yorumlar