Muay Thai (Thai Box) Nedir?

Muay Thai bir dövüş sanatıdır. Adına aşina olsak da özellikle MMA(Mixed Martial Arts) sporunun popülerleşmesiyle daha fazla önem kazandı. Çünkü diğer dövüş sanatlarına nazaran daha fazla sonuç odaklı ve daha hareketli.

Güneydoğu Asya ülkelerinde yaşayan bu spor popülaritesi ile tüm Dünyayı etkisi altına almış durumda. Özellikle Tayland'da ortaya çıkması ile ülkeye sırf bu spor için dört bir yandan binlerce sporcu gelmekte. Spor turizmi olarak değerlendirebileceğimiz bu durum Muay Thai sporunu da farklı kültürler ile temasa geçirdi. Hala süren bu temas yıllar geçtikçe bu sporu değiştirip geliştirmeye devam ediyor. Tabi onu bu derece önemli bir spor haline getiren unsurlarını kaybetmeden.

İnsanın dizlerini ve dirseklerini etkili bir şekilde kullanmayı sağlayan bu dövüş sanatı clinch olayını da işe dahil ediyor. Rakibini ayaktayken perişan edebilen bu sporda karşıdaki kişiyi düşürmek de mümkün. Çelme takmak veya alaşağı etmek diyebileceğimiz durumlar bu sporun içinde. Bir insanın ayakta güreşmesini sağlamasıyla birlikte hem yakın temasta hem de uzak temasta mücadele ortaya koymasında etkili bir role sahip. Herhangi bir spor dalında kas gücünün önemi yadsınamaz olsa da Muay Thai sporu işin içine kemiği ve karşı tarafın gücünü ona karşı kullanmayı sağlayan etkili teknikleri dahil ederek diğer dövüş sanatları ile arasındaki farkını ortaya koyuyor. Özellikle tüm dövüş sanatlarının, kuralları açısından birlikte uygulanabildiği organizasyonlarda (UFC, Bellator MMA, STRELKA..) aktif olarak rol oynayan bu spor kendi federasyonuna da sahip. [IFMA(International Federation of Muaythai Associations)]

Etkili bir spor olması ile birlikte aynı zamanda ölümcül bir spor dalı. Özellikle dirsek darbelerinin oluşturacağı hasarlar önlenemez bir hal alabiliyor. Hele profesyonel bir organizasyon değilse. Çoğu ülkede yayın yasağının bulunduğu dövüş sanatı kurallar ile yumuşatılabiliyor (Dirsek kullanımının yasaklanması gibi). Fakat bu sporu takip eden kitlelerin arz-talep durumlarına göre yavaş yavaş bu yasaklar kalkmakta. Bu spor dalıyla ilgilenmek gibi bir düşünceniz varsa bu konuya dikkat edin. Özellikle gideceğiniz antrenman salonunun ne kadar profesyonel olduğu sizin alacağınız verim ile birlikte sağlığınızı da etkiliyor.

Kıyasla Knock-out mentalitesi ön plana çıksa da Muay Thai ciddi bir dayanıklılık istiyor. Antrenmanları ağır olan bu spor bir yandan da bu spor ile ilgilenen kişileri bu konuda geliştiriyor. Tabi bu konuya değinirken Tayland'da bu sporu yapan kişilerin erken emekli olmasını da göz önünde bulundurmak gerek. Çünkü mücadeleciliğiyle birlikte çok ileri seviyelerde kişinin bedenini de zorlayabiliyor.

Bitiricilik olarak ön plana çıkan Muay Thai hıza ve reflekslere yoğunlaşıyor. 3 kombodan fazlasını görmemizin pek mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise dövüş sanatının üstün olmaktan ziyade alt etme düşüncesine sahip olması. Bu özelliğini daha önceden örnek verdiğimiz MMA kuruluşlarında da görebiliriz. Bunun tüm dövüş sanatlarının kullanılabildiği organizasyonlarda da baskın olması Muay Thai sporunun ne kadar etkili olduğu konusunda bir bakış açısı kazandırabilir. Rakibini ayaktayken perişan eden bu spor aynı zamanda onu düşürmeyi de biliyor. Çelme takmak veya alaşağı etmek diyebileceğimiz durumlar da yaşanabiliyor.

Yorumlar