Günümüzde teknolojik gelişmelere yetişmek oldukça zor. Dijital ürünler ve bu ürünlerin kullanıldığı sektörler arttıkça, bu alanda ihtiyaç duyulan şeyler de orantısal olarak ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de NFT teknolojisi. Bu yazımızda sizlere genel hatlarıyla NFT dünyasını anlatacağız.

NFT Nedir?

NFT, Değiştirilemez Token anlamına gelen "Non Fungible Token" ın kısa halidir.

Aslında, bir kripto para birimi olarak bir değeri olan, istenildiği zaman tahsilatının da yapılabildiği dijital bir mal varlığıdır.

Non Fungible Token 2021 yılında popülerliğini ciddi miktarda artırdı ve bunu da yükseltmeye devam ediyor.

NFT sertifikasının, en önemli avantajı, satıştaki bir sanat eserinin veya herhangi bir formattaki dijital varlığın aynı zamanda mülkiyetini ve piyasa değerini takip etmenizi mümkün hale getirmesidir. Bu olanak, dijital sanatçılar için de güzel bir haber. Çünkü bir NFT ile eserini satışa çıkaran bir sanatçı satışı gerçekleştirdiğinde, eserin el değiştirmesi durumunda da o satış üzerinden komisyonunu alabiliyor.

NFT Ne Amaçla Kullanılır?

NFT'ler genel olarak dijital sanat eserleri gibi nesneler satmak ve satın almak için kullanılmaktadır. Ayrıca, sosyal medyada paylaşımları, videolar, oyun objeleri, sanal emlak vb. alım satımında da faydalanılmaktadır..

Dahası, NFT'ler benzersizdir. Yani, iki NFT'nin karşılıklı değişimi söz konusu olamamaktadır. Bu da, iki NFT'nin aynı olmadığı anlamına gelmektedir.

NFT'nin daha iyi anlaşılabilmesi için Bu teknolojinin kullanıldığı birkaç örneğe değinelim...

Bunun ilki, Twitter'ın kurucu ortağı olan Jack Dorsey'in "ilk tweet"i satmasıdır. Bu NFT, 2.5 milyon dolara alıcı bulmuştur. Yani anlayacağınız bu tweet artık Jack Dorsey'e değil onu satın alan kullanıcıya aittir.

Tim Berners-Lee'nin yazmış olduğu World Wide Web kaynak kodunun NFT'si, düzenlenen bir açık artırmada 5.4 milyon dolara satıldı.

Bugüne kadarki en yüksek tutardaki NFT satışı, Beeple'ın müzayedeye çıkardığı "Everydays: The First 5,000 Days" oldu. 69.4 milyon dolara satılan eser Beeple’ın 5 bin parçasının bir derlemesidir. 

Kısacası, internet içeriğinden sanat eserine, çeşitli formatlardaki fotoğraflardan dijital müziklere kadar her şeyi almak ve satmak mümkün.

NFT Nasıl Alınır?

Non Fungible Token ile ticarete yeni başlayan biriyseniz, NFT satın alırken dikkatli olmanız gereken birkaç önemli husus var.

  • Hangi pazardan satın alacağınıza,
  • Onu saklamak için hangi türde dijital cüzdana ihtiyaç duyduğunuza,
  • Satışı tamamlamak için hangi kripto para birimine ihtiyacınız olduğuna, karar vermeniz gerekiyor.

NFT satın alabileceğiniz en yaygın pazarlardan bahsetmek gerekirse, bunlar Nifty Getaway, Mintable, OpenSea ve Rarible'dır.

Daha özelleşmiş NFT çeşitleri (Futbol veya basketbol maçına ait forma veya ödül gibi) için niş pazar yerleri de bulunmaktadır. Bu tokenlerin ücretlerine karşı dikkatli olmanızda büyük fayda var. Çünkü kimi pazarlarda, blok zincirindeki işlemi tamamlamak için gereken gaz ücretini de ödemelisiniz. Bunun dışında sahip olduğunuz dolarları satın alımda kullanacağınız kripto para birimine dönüştürürken ödeyeceğiniz işlem ücretleri de karşınıza çıkabilecek masraflardan.

NFT Nasıl Satılır?

Peki ya elimizdeki NFT'leri satmak istersek? Öncelikle belirtmek gerekir ki ,elinizdeki Non Fungible Token'ları dilediğiniz pazar yerinde satmanız mümkün. Ancak, elbette takip etmeniz gereken süreçler platformdan platforma değişmektedir. Elinizde bulunan NFT'yi karar verdiğiniz pazar yerine, dilediğiniz miktarda satışa koyup istediğiniz fiyattan satabilir veya teklifler alabilirsiniz. Ayrıca, satın alan kişinin bir sonraki satışından belirli yüzdelerde pay alabilmeniz de mümkün.

Yorumlar